Taknemmelighedens forvandling

Træn dig ind i taknemmeligheden – og få mere glæde, bedre relationer og større tilfredshed i livet

Der er lavet en del studier omkring betydningen af taknemmelighed. De viser en tydelig forbedring af livskvaliteten hos dem der bliver bedt om at træne deres taknemmelighed, ved b.la. at føre en taknemmelighedsdagbog.

Det vi giver opmærksomhed vokser

Sådan er det også med taknemmelighed – jo mere vi vander vores taknemmelighedstræ desto hurtigere vokser det.

Det samme gælder når vi beklager eller bekymre os. Du kender det sikkert, en bekymring bliver hurtigt til flere og dræner dig for energi. – Og så er der beklagelser over alt det, der ikke er som vi ønsker det skal være. Jeg mener ikke vi skal holde op med at beklage os, hvis der reelt er noget at beklage sig over, men de fleste beklagelser er en dårlig vane, der ikke gør noget godt for os selv og andre.

Hjerne og hjerte - træning i taknemmelighed

Vores hjerne er kodet til at fokusere på fejl, alt det vi ikke ønsker – men hvad nu hvis vi omkoder hjernen til at holde fokus på det vi gerne vil have gennem taknemmelighed?

Fake it till you make it – sådan kan det godt føles i starten af taknemmeligheds træning, da det starter som et skift i det mentale. Men efter noget tid (alt efter dit udgangspunkt), vil det mærkes som en positiv følelse og når vi får rigtig godt fat i ubetinget taknemmeligheden, kan det mærkes som en dyb varme i hjertet.

Sådan har taknemmelighed forvandlet mit liv

Min taknemmelighedspraksis startede da mine børn var små og vi sammen skrev taknemmelighedsdagbog som sengeritual. Det var en god måde at slutte dagen på. Især på de svære dage gav det mere ro til indsovning, med et positivt perspektiv skifte.

Jeg har flere gange oplevet at svære relationer har forandret sig til det bedre, når jeg har fokuseret på hvad jeg er taknemmelig for hos personen, frem for det der er møgirriterende.

Der, hvor taknemmelighed har været særlig dyrebar, er når jeg har været i krise eller der er sket noget der har såret mig dybt. Midt i en sorg har der være taknemmelighed, det har gjort det sårbare nemmere at bære – og taknemmeligheden har været den krykke der har holde mig oppe og fået mig igennem svære tider.

Vejen ind i taknemmeligheden – 5 trin

 1. Beslut dig for at træne taknemmelighed – lige som du beslutter dig for at starte eksempelvis løbetræning. Det er ikke nær så hårdt og du får hurtige resultater.
 2. Skaf en notesbog eller hæfte der kan bruges til taknemmelighedsdagbog. Skriv hver dag mindst 3-5 ”ting” du er taknemmelig for. Det er godt at starte eller slutte dagen med, men det vigtigste er at du får det gjort.
 3. Sørg for jævnligt at komme omkring disse kategorier i dit taknemmeligheds fokus.
  Dig selv – den du er – det du gør – dit ydre/krop – det du sanser.
  Relationer – partner – familie – venner – kollegaer – dem du ikke kender.
  Det du har – eks. din yndlingstrøje – bilen – boligen – mm.
  Der hvor du er – eks. - i naturen – på arbejdspladsen – i Danmark mm.
  Det der er større – eks. – Ånd – Gud – universet – moder jord - det udefinerbare mm.
 4. Et taknemmelighedssymbol, som eksempelvis en lille sten i lommen - der kan minde dig om at fokusere på noget du er taknemmelig for. Alt kan bruges, kun fantasien sætter grænser, når du blot forbinder det med at være taknemmelig.
 5. Dagligt at sige et taknemmelighedsdigt kan være en måde at komme i kontakt med taknemmeligheden. Du kan bruge mit, eller selv lave dit eget.

Tak for dagen, tak for livet,
Tak for alt hvad der mig givet.

 

Tak for kroppen stærk og sund,
Tak for ordet fra min mund.

 

Tak for alle dem jeg kender,
For familie og for venner.

 

Tak for denne grønne jord,
For naturen hvor vi bor.

 

Tak for stilhed, ro og væren,
Tak for livets store læren.

 

Tak for livets lys i mig,
Der kan sprede lidt af dig.

 

Tak for kærlighed og glæde,
Tak for det der gør mig rede,
Til at dele ud fra hjerte,
Lindre lidt af verdens smerte.

Tak fordi du læste med – jeg ønsker dig en god tur ind i taknemmeligheden.

Anbefaling: Hvis du vil vide mere om taknemmelighed kan jeg anbefale bogen:

"Ind i taknemmeligheden"
– skrevet af Martin Holmegaard Laursen. Forlaget Muusmann.

Del artiklen

SE MERE FRA SAMME KATEGORI: